Sjablonen in Word

Met sjablonen (of templates) wordt het veel makkelijker om een bepaalde huisstijl te introduceren. Een sjabloon maak je één keer aan en kun je vervolgens oneindig veel keer gebruiken voor nieuwe documenten zonder dat de lay-out wijzigt. Sjablonen zijn vooral handig voor brieven, memo's, notulen en rapporten. Door gebruik te maken van vooraf gedefinieerde stijlen en een vaste indeling is een eenduidige huisstijl gewaarborgd.

Automatiserensjablonen1

Maar Word kan veel meer dan alleen standaardindelingen maken. Achter de tekstverwerker zit namelijk een krachtige programmeertaal: Visual Basic. Hiermee kunnen vaak eenvoudige en vaak voorkomende handelingen geautomatiseerd worden. Als voorbeeld noemen we hier het maken van een afspraak en deze schriftelijk bevestigen aan een klant. Door de gegevens meteen in te vullen in het dialoogvenster van een sjabloon kunnen er geen vragen vergeten worden en kan de brief meteen worden gemaakt, geprint en opgeslagen.

En zo zijn er natuurlijk nog meer voorbeelden te bedenken van veel terugkerende handelingen op het kantoor. Denk aan het gebruik van standaardteksten uit een "library" of dynamische koppelingen vanuit Excel.
Jaweb kan de sjablonen op maat maken.

­